The Invisible Skyscaper of Torino

The project for the new Intesa Sanpaolo head office is both an environmental/social laboratory and an urban project, with a discreet urbanity that unites it with the city’s inhabitants.

The building is located on the edge of the historic town center, near Porta Susa Station, at the N/E intersection of Corso Inghilterra with Corso Vittorio Emanuele II, and is set at the center of an exceptional concentration of public services and facilities on the metropolitan scale in a zone of strategic importance for the city. The adjoining garden, Giardino Nicola Grosa, has been upgraded and transformed into a playful space, with trees of different heights, lawns and neighborhood functions. Access to the garden from Corso Inghilterra is provided by a public gallery that crosses the entrance hall on the ground floor.

The 166 meters high tower is divided into 3 parts: one consists of parking garages; one of utility rooms and a low garden around which are laid out the company restaurant and kindergarten; and the last part located while above ground consists of 26 floors of offices and a floor intended for training including spaces and services open to the public.

Two volumes in particular reveal the tower’s public vocation. The lower is the multi-purpose and flexible conference room. It can be transformed into an exhibition hall, with concerts or performances as required thanks to movable loft and variable acoustics. It can accommodate 364 people. Higher up, the bioclimatic greenhouse, naturally ventilated, welcomes the public on three levels: the restaurant with the garden, the exhibition hall and the roof terrace.

Tòa tháp cao 166 m chia thành 3 phần: Khu đỗ xe, Các phòng đa năng và vườn cây xanh xung quanh nhà hàng và nhà trẻ, phần thứ 3 bao gồm toàn bộ 26 tầng văn phòng phía trên và một tầng dự định dành cho luyện tập kể cả các không gian và khu dịch vụ công cộng.

Hai phần riêng biệt của tòa tháp có thiên hướng công cộng. Phần tháp thấp hơn gồm các phòng hội họp đa năng, đa dụng. Chúng được chuyển đổi thành sảnh triển lãm, với các buổi hòa nhạc hoặc biểu diễn nhờ có các vách ngăn di động có chức năng cách âm. Không gian này của Tòa tháp có thể đủ chỗ cho 364 người. Phần tòa tháp cao hơn, có dạng nhà kính sinh thái, thông gió tự nhiên, bao gồm 3 tầng có chức năng công cộng: Nhà hàng có vườn, khu triển lãm và Hiên nghỉ trên mái.

To the east and west, the building’s spine consists of elevators and stairs, contributing to the vital and varied effect of the design. To the south the staircase connecting the floors incorporates a vertical winter garden where creepers filter the light behind motorized façades.

The building is the result of advanced research intended to take advantage of the surrounding natural sources of energy (water, air, sunlight) and limit overall consumption. Ground water is used for cooling the offices. Solar energy is captured by the photovoltaic panels covering the tower’s whole south façade. The ceiling height of the offices is 3.20 meters and they have optimized indirect lighting. Particular attention has been paid to the working conditions of employees in terms of quality of space, lighting and thermal comfort.

The double-skin glass facade makes it possible to limit heat loss in winter and is controlled in relation to the heat input through a system of apertures and solar screens with motorized louvers, which control irradiation and lighting in the work areas.

In summer, the cool night air is channeled inside through the double concrete floor slabs, absorbing its coolness and giving it out in the offices by day with the help of radiant panels. The whole is controlled by probes linked to a technologically advanced BMS (Building Management System).

Mặt dựng là một lớp vỏ bằng kính 2 lớp, nó có thể giới hạn thất thoát nhiệt về mùa đông và kiểm soát nhiệt truyền vào thông qua một hệ thống cửa chập và màn chắn bức xạ mặt trời với các cấu trúc che chắn có điều khiển. Chúng kiểm soát toàn bộ vấn đề bức xạ và chiếu sáng của khu vực làm việc.

Về mùa hè, không khí buổi đêm mát mẻ được dẫn qua các kênh nằm bên trong các tấm sàn bê tông 2 lớp, hấp thụ khí mát và được đẩy vào không gian phòng làm việc qua các miệng thổi. Toàn bộ hệ thống này được kiểm soát bởi các đầu dò có kết nối tới hệ thống Kỹ thuật BMS tiên tiến (Hệ thống quản lý tòa nhà).

Like the snow-capped mountains that form the backdrop to the city of Turin, the tower is covered with bright white materials (glass, lacquered aluminum, opalescent glass) that make it almost immaterial and “luminescent,” like ice, forming subtle photosensitive variations and facets that change depending on the time of day and season.

Photos and text courtesy of RPBW